Er is soms veel onduidelijk over decafe koffie. Wat is het nu precies? en hoe werkt het proces van het cafeïne vrij maken?
Onze gasten aan de bar vragen steeds meer naar Decafé koffie. Ook wil men weten wat soms het cafeïnegehalte is in de diverse koffies. Hieronder een uitleg.
Allereerst is het goed te weten dat nooit alle cafeïne uit de koffie (of thee) kan worden verwijderd. Er blijft altijd een kleine hoeveelheid achter. Het resterende gehalte cafeïne in cafeïnevrije koffie mag wettelijk (warenwet) niet meer dan 0,1% bedragen, berekend op de droge stof. Dit komt neer op maximaal 1 milligram cafeïne per gram gebruikte (droge) koffie.
Hoe dan?
Er zijn verschillende methodes om de cafeïne te verwijderen. In alle gevallen wordt er een extractiemiddel toegevoegd voor of tijdens het roosteren. De meest toegepaste hieronder
Er zijn nog meerdere methodes die toegepast kunnen worden, maar dit zijn de bekendste.
Goed om te weten: het cafeïnevrij maken van koffie heeft geen tot nauwelijks invloed op de smaak en worden alle aroma's en oliën behouden! Probeer het eens in onze winkels.