Koffie met alternatieve melk heeft de toekomst

Alternatieve melk

Alternatieve melk of zuivelvervangers, zoals ze ook wel worden genoemd zijn populair. Welke soorten zijn er en is het wel gezond allemaal? En hoe zit het met duurzaamheid?

Niemand had ca 5 jaar geleden nog gehoord van havermelk of erwtenmelk. Nu is het niet meer weg te denken uit de koffie bar. De verse bio melk waar we mee werken verliest terrein.
Allereerst de soorten op een rijtje

  1. Sojamelk, waarschijnlijk het bekendst voor het vervangen van koemelk. Sojamelk of sojadrank is een plantaardige melk gemaakt uit gekookte en gepureerde sojabonen. Ook verkrijgbaar in varianten zoals kokosnoot of amandel. En er zijn ook varianten met 0% suiker.
  2. Havermelk, absolute nr 2 en groeiende. De havervlokken worden geweekt in het water. Vervolgens worden deze gepureerd en gezeefd.
  3. Melk op basis van erwten.

Er zijn er nog wat te noemen, maar die lenen zich niet goed voor de combinatie met koffie. Ook zijn er alternatieven verkrijgbaar voor chocolademelk, zoals de Kakao havermelk van Oatley. (zie hieronder, verkrijgbaar in onze winkels)

Alternatieve melk

Gezondheid

Om te checken hoe gezond alternatieve melk is moeten we kijken naar de voedingswaarde. Daar komt naar voren dat sojamelk het beste koe melk vervangt, omdat er net zoveel eiwitten en kilocalorieën inzitten. Plantaardig en dierlijk hebben alle 2 hun eigen voordelen/nadelen. Het is moeilijk te vergelijken. In plantaardige melk zitten van nature minder calcium, eiwitten en vitamine B12, Dit mis je dus in alternatieve melk. Aan de andere kant heeft plantaardige melk ook een paar voordelen zo zitten er minder calorieën, minder (verzadigde) vetten en minder suiker en zout in. lastig......

Duurzaamheid

We kunnen stellen dat koemelk een grotere negatieve impact heeft op de wereld. De productie van 1 liter koemelk kost 500 liter water. Wauw! Ook de Co2 uitstoot is giga. Een ander punt is het dierenleed wat je kan voorkomen wanneer je plantaardig drinkt.....niet onbelangrijk.
Maaaaaaaar....de productie van haver en soja kost ook heel veel water. En hoe zit het dan met die verhalen over ontbossing voor de teelt van soja?. Dit doet men vooral voor de productie van veevoer. Dus dit is niet voor de productie van soja t.b.v. melk.
Conclusie: plantaardig is beter voor de planeet!

Wist je trouwens ook dat "melk" een beschermende naam is. Melk mag alleen melk heten als het dierlijk is.