Van koffiedikrecycling tot herbruikbare verpakkingen: innovatieve en slimme oplossingen voor afvalreductie!


Duurzaamheid is een belangrijk thema voor veel organisaties en facility managers. Het verminderen van afval en het stimuleren van circulaire oplossingen worden steeds vaker gezien als essentiële stappen in een milieuvriendelijk beleid. Bij Coffee-star nemen we deze verantwoordelijkheid serieus en zetten we innovatieve initiatieven in om afval te minimaliseren. Van koffiedikrecycling tot herbruikbare verpakkingen -- wij laten zien dat duurzaamheid en catering hand in hand gaan. Wij noemen het vaak in onze organisatie; "Futureproof"

Koffiedik: van afval naar waardevolle grondstof

Elke dag worden er miljoenen kopjes koffiegezet, wat leidt tot een enorme hoeveelheid koffiedik die vaak als afval wordt beschouwd. Coffee-star denkt hier anders over en zet koffiedik in als een waardevolle grondstof. We werken samen met partners om koffieresten te hergebruiken voor verschillende duurzame toepassingen, zoals:

  • Compost: koffiedik is rijk aan voedingsstoffen en wordt gebruikt als compost voor planten en landbouwgrond. Op de TU Delft wordt onze koffiedrap wekelijks opgehaald en gebruikt voor locale tuinen.
  • Paddenstoelenkweek: sommige duurzame ondernemers gebruiken koffiedik als voedingsbodem voor het kweken van oesterzwammen. (Rotterzwam)
  • Duurzame zeep en scrub: koffiedik wordt steeds vaker verwerkt in cosmetische producten zoals scrubs en zepen.

Door koffiedik een tweede leven te geven, verminderen we afval en dragen we bij aan een circulaire economie.

Herbruikbare en duurzame verpakkingen

Naast koffiedikrecycling zet Coffee-star zich in voor het terugdringen van verpakkingsafval. We stimuleren het gebruik van herbruikbare bekers (tussenfase) maar nog meer het gebruik van eigen bekers (eindfase) en servies en bieden milieuvriendelijke alternatieven voor wegwerpartikelen.

Concrete maatregelen die we hebben genomen:

  • Meenemen in herbruikbare bekers: klanten worden aangemoedigd om hun eigen koffiebeker mee te nemen, wat zorgt voor minder afval.
  • Retourneerbare bekersystemen: we werken aan een systeem waarin herbruikbare bekers kunnen worden ingeleverd, schoongemaakt en opnieuw gebruikt.
  • Duurzame verpakkingsmaterialen: voor afhaalproducten maken we gebruik van biologisch afbreekbare en recyclebare verpakkingen, zoals de melkemmers die weer leeg retour gaan naar de boer en vervolgens weer vol naar de koffiebar.

Praktijkvoorbeeld: bij een van onze locaties hebben we recent een proef gedaan met een statiegeldsysteem voor herbruikbare bekers. Klanten konden hun beker inleveren en kregen hun borg terug, waarna de beker professioneel werd gereinigd en opnieuw werd ingezet. Het resultaat? 80% minder wegwerpbekers en een enthousiaste klantengroep die duurzaamheid omarmt!

Energiezuinige koffiemachines voor een lagere footprint

Duurzaamheid betekent niet alleen minder afval, maar ook slimmer omgaan met energie. Coffee-star investeert daarom in energiezuinige koffiemachines die niet alleen de smaak van koffie verbeteren, maar ook het milieu minder belasten.

  • Slimme opwarmtechnologie: onze espressomachines schakelen automatisch over op een energiebesparende stand wanneer ze niet worden gebruikt.
  • Efficiënte water- en koffiedosering: dit voorkomt verspilling en zorgt voor een optimaal gebruik van grondstoffen.
  • 100% gerecyclede materialen: we werken samen met leveranciers die machines produceren met een minimale CO₂-voetafdruk.

Met deze innovaties verlagen we het energieverbruik en dragen we bij aan een duurzamere koffievoorziening/beleving.

Wist je trouwens ook dat we onze eigen logistiek volledig elektrisch is?

Koffiedik recycling